Robotica is nog een ondergeschoven kindje in het onderwijs. Toch is het erg belangrijk dat kinderen hiermee in aanraking komen, omdat het hun toekomst is. Robots zijn niet weg te denken als zij aan het werk gaan. En nu zijn onze bovenbouwers gestart met het bouwen en programmeren van een heuze robot: Leaphy !

Het begon allemaal tijdens de zomervakantie van Mariska (onze stamgroepleidster van Wolkenwoud). Hier het verhaal van Mariska:

“Tijdens de zomervakantie in Frankrijk kwam ik Olivier van Beekum tegen. Hij had een robot ontworpen en wilde sponsoring wat betreft het materiaal. Mijn man kan daaraan bijdrage. Leaphy was ontworpen door 3 studenten van het Coderius College in Amersfoort. Olivier was daar nauw bij betrokken.  Het plan was om robotica onder kinderen van groep 8 onder de aandacht te brengen. Het 21ste  eeuwse leren waar robotica een onderdeel van is. Wij zijn daar als school al erg mee bezig en ik vond dit helemaal bij ons passen.”

Leaphy is een echte robot met sensors, leds, motoren, en piezo speaker. Een robot waar je met  veel plezier aan werkt en leert hoe je met Scratch nog veel meer kunt. Tegelijkertijd raken ze bekend met de Arduino IDE. Stap voor stap  leren en doorgronden van de code. Je leert Leaphy met Scratch te programmeren.

Olivier is nu 1x geweest met 3 leerlingen van het Coderius College. Zij leren hoe onze kinderen de robot in elkaar moeten zetten en te programmeren. (peer to peer leren). Ze komen nog 2 x en dan een paar weken na de laatste x nog 1 x om de laatste vragen te beantwoorden en problemen op te lossen met elkaar.

De kinderen bouwen Leaphy zelf, programmeren hem ook zelf. Ze zijn erg betrokken bij wat ze doen, helpen elkaar waar mogelijk. Nu is het groep 8 die hem bouwt. Daarna komen ook de andere kinderen van de bovenbouw aan de beurt. Zij leren het dan weer van de kinderen van groep 8.

Leaphy is van hun en zij mogen hem als hij klaar is ook houden.